Från gladiator sandaler till skinny jeans till djurtryck – man måste undra, vad påverkar modetrender? Varifrån kommer alla dessa idéer, några stora och andra helt bisarra, och hur får de så stor popularitet och sprider sig som en löpeld tills nästan alla på planeten som har råd med det har en viss föremål? Även om vi inte är särskilt förtjusta i att följa modetrender, måste vi erkänna att det finns något att säga för en viss klädstil som kan få miljoner människor runt om i världen att klä sig i det.

Så vad påverkar modetrender? I ett nötskal är modetrender gjorda av människor för människor och återspeglar människans natur och mänskliga aktiviteter. Vi bär något som ett uttryck för vem vi är, vad vi tror på och var vi kommer ifrån, vilket innebär att du representerar en viss typ av modekultur som vi antingen är en del av eller som vi vill vara en del av.

Hög kultur

Idén om högkultur är synonymt med lyx och en känsla av exklusivitet. Det handlar om saker som målning, skulptur, fotografi, arkitektur, litteratur och liknande. Vad som påverkar modetrender kan ses i vissa berömda modehus, inte bara i deras klädlinjer utan också i deras reklamkampanjer.

Popkultur

Tänk på sextiotalet och det är slipsfärg och freds medaljonger, medan sjuttiotalet handlade om klock bottnar och plattform skor. Detta är ett av de viktigaste svaren på vad som påverkar modetrender. Popkultur är i grund och botten vad media och press hype upp varje dag vi sätter på TV: n eller går online. Detta är kulturen för kändisar och berömda personligheter som alla andra vill se ut, och av kläder som produceras för massorna. Till exempel, om en populär kändis fotograferas med en specifik kappa, kommer försäljningen på den kappan säkerligen att skyrocket eftersom vissa populära kändisar anses vara globala modeikoner och förebilder. Det är därför många modemärken vänder sig till kändisar för att stödja sina kläder, accessoarer och skor. Popkulturen säljer en viss livsstil som människor vill ha och egenskaper som människor vill ha.

Subkultur

Det här är kulturen på ”gatorna”, för dem som betraktas som vanliga, till exempel hiphop-, graffiti-, rock- och punk-scener eller surf- och skateboard kulturerna. Om det klassificeras enkelt är detta den mer bohemiska aspekten av mode, av individualistiska och unika stilar, som de låg slungade, baggy jeans som främst var kopplade till hiphop-scenen eller graffitikonst på sneakers i samband med skateboard. Saken med subkultur är dock att den tenderar att förvandlas till popkultur med tillräckligt med tid och uppmärksamhet. Vad som påverkar modetrender är samma saker som håller samma trender ständigt förändrade och det är något med mode som aldrig kommer att gå ur stil.

Leave a Comment