Rätt häck kan vara en trevlig trädgårdsgräns, men fel häck är problematiskt. Använd den här informationen för att hjälpa dig välja den bästa häcken för din trädgård. Varför plantera en häck? En bra häck har många fördelar som trädgårdsgräns, såsom :

  •   skydd, vilket minskar vindstyrkan
  • filtrera och absorbera damm och buller
  •  integritet, som en effektiv visuell skärm
  • säkerhet, en taggig häck har en bra avskräckande effekt
  • skönhet och intresse från säsongsförändringar
  • bakgrundsstruktur och färg kompletterar andra växter

När du bestämmer dig för att plantera en häck måste du också tänka på.

Underhåll en häck kräver regelbundet underhåll

Alla sorter behöver klippas minst en gång om året, andra oftare. Regelbunden lätt beskärning är bättre för häcken och lättare att utföra än sällan tung beskärning. Moderna elverktyg gör arbetet snabbt när häcken trimmas regelbundet. Höga och bevuxna häckar kräver ofta dyr specialutrustning eller professionellt hjälp för att få dem tillbaka i bra struktur.

Dags att grunda

Lägg till en tillfällig skärm av fint nät eller vindskyddsmaterial för att skapa integritet under häckväxning. En snabbväxande sort som etableras snabbare kanske inte passar på längre sikt eftersom den fortsätter att växa.

Förmåga att växa ut på stället eller orsaka skador

Undvik problemet som kan orsakas av en häck vilket blir för stor för sin plats. Det är genom att välja rätt växter.

 Att göra rätt val

Många fördelar med att odla häckar på din gräns är beroende på att välja rätt växter för stället. Det finns ett antal häckplantor tillgängliga på marknaden som Boxwood, Glossy Abelia, Japanese Barberry,  Hackvaxter Heijnen etc .Om du väljer en olämplig sort, kan du stöta på en rad problem såsom om häcken blir för stor. Det blir svårt att klippa och kan blockera ljuset till din trädgård eller ditt hus. Häck rötter kan beröva vatten och näringsämnen för andra växter och till och med störa stigar och byggnader. Stora häckar kommer att tränga in i ditt trädgårdsområde och kan orsaka problem med grannarna. Stora häckar kan vara kostsamma och tidskrävande att klippa och de flesta barrträd, inklusive Leyland och Lawsons cypress, tolererar inte hård beskärning. Om häcken gränsar till en väg, kan lokala myndigheter engagera sig och insistera på att häcken bör klippas. Det finns lyckligtvis ett brett utbud av växter som gör det lätt att uppnå en attraktiv nyttig häck.

Leave a Comment